Archives for : Květen 2021

Strach, víra a očkování

Strach je mocný nástroj. Lidé když se bojí, tak často jednají zkratkovitě (v časové nouzi) a tím obvykle akceptují řešení, které by jinak odmítli, protože důsledky takového řešení mohou být značně negativní a oni o nich nic nevědí.
Teď se v médiích hodně řeší očkování proti „Covidu“. Moc se neřeší, pro koho je či není vhodné, jaké může mít vedlejší účinky a proč by se někdo měl či naopak neměl nechat očkovat. To vše bylo odsunuto stranou, protože lidé se přeci bojí té strašné zabijácké nemoci a proto je potřeba se rychle nechat očkovat a navrátit se do normálu.
Nebo ne?
Čeho se vlastně ti co se registrují na očkování bojí? Skutečně se bojí, že zemřou na nákazu SARS-CoV-2 a nemoc Covid-19?
Někteří určitě. A pokud je někomu sedmdesát a více, není se čemu divit. Ale co mladší? Ti asi ne, protože kdyby ano, tak by přeci nebylo potřeba vymýšlet, jakým způsobem omezit svobodu neočkovaným, aby se nechali všichni očkovat. O tom co je ten „normál“ ani nemá cenu mluvit. Nic, jen prázdné slovo.
Takže čeho se nakonec většina občanů ČR bojí? Jsem přesvědčen, že jako vždy se bojí státu (jen to sami ani nevědí). Bojí se toho, že jim stát zakáže jít do restaurace, k holiči, odjet na dovolenou a jen stát ví co ještě.
A až se toho přestanou lidé bát, zase přijde změna klimatu a sucho.

Pamatuji se, jak nám soudružka učitelka na základní škole vyprávěla, jak kdysi byla doba temna, lidé se báli božího trestu a toho že jim nesešle déšť a umřou hlady a proto nosili bohům dary a v modlitbách ho chválili, aby si ho udobřili. Ale že dnes je doba jiná a lidé těmto nesmyslům nevěří a věří vědě.
Takže, po obřadu voleb vyplňte daňové přiznání a nechte se naočkovat, stát k vám bude milosrdný a nenechá vás umřít žízní, otevře svou štědrou náruč v podobě předzahrádek hospod a ráje v Chorvatsku. A nezapomeňte se podívat na nějaký projev svaté Gréty.